Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Θησαυρός εννοιών των φυλών της πόλης (redux)


( πρωτογράφτικε το 2008 )



ΤΣΙΜΕΝΤΟ (το). Φυλή. Γένους θηλυκού. Αδιαπέραστες όπως και το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένες, σε εναλλακτικές προτάσεις ή ουσιαστικές σχέσεις. Τα θηλυκά τσιμέντα, ή αλλιώς οι επιφανειακές γκόμενες, είναι κοσμικά όντα. Ακούνε republic για να λένε πως τον ακούνε αλλά παραδέχονται και τον off radio ιδιαίτερα την ώρα της Ντέμης. Τρέχουν πρώτες και καλύτερες σε όλες τις κοσμικές εκδηλώσεις και parties και τρώνε στα πιο χιπ εστιατόρια μιας που δεν ξέρουν να μαγειρεύουν. Τα αρσενικά προς αναπαραγωγή λειτουργούν περισσότερο ως αξεσουάρ, για να τα δείχνουν στις φίλες τους. Ιδιαίτερα χρήσιμοι οι τελευταίοι, στην συμμετοχή σε κάδρα των φωτογραφιών τους που αναρτώνται στο facebook έπειτα από ρομαντικό ταξίδι ή το νησί που πήγαν διακοπές το καλοκαίρι.
Αγαπημένη ραδιοφωνικός παραγωγός . Ντέμυ
Αγαπημένες εκφράσεις .« όλα γίνονται για κάποιο λόγο», « το σύμπαν θα συνωμοτήσει υπέρ μας»

Πχ.
Τι έγινε ρε Μηνά , πού χάθηκες? Όλο πίσω από το Μαράκι σε βλέπουμε
Άστα να πάνε ρε Νώντα, δεν τα πάμε καλά με το Μαράκι. Όλο από το shark στο Vogue με τρέχει και έχω ξεπαραδιαστεί.. αμ τις προάλλες? Που της έκανα δώρο το καινούργιο cd των Ariel 's pink Haunted Graffity και μου το πέταξε στα μούτρα παραπονούμενη ότι δεν την πήγα ακόμα στο Βερολίνο να ανεβάσει τις φωτογραφίες που θέλει να τραβήξει με μένα στο facebook.
Και τι έμπλεξες μαζί της?
Βέβαια το παρελθόν της το γνώριζα . υπήρξε άλλωστε , με τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ τις φίλες της από τις πρώτες groupies των ΟΝΙΡΑΜΑ. Αλλά έχε χάρη που είναι ωραία γκόμενα.
Τουλάχιστον περνάς καλά αλλού.
Δε με κάθισε ακόμα ρε Νώντα. Με είπε «μετά τον 3ο μήνα και βλέπουμε»

ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙΑΣ (Ο,Η) . ους. είδος φυλής το οποίο παρουσιάζει κατακόρυφη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο σε μια πόλη ιδιαίτερα αφιλόξενη σε ποδήλατα και πολιτισμό γενικότερα. Ο πυρήνας της φυλής αποτελούνταν πριν παρουσιάσει αλλοίωση των χαρακτηριστικών του από τις μαζικές προσθήκες, έναν χρόνο πριν, αφενός από γυναίκες που χρειάζονταν δίαιτα, αφετέρου σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό από τους οικολόγους χίπηδες που έχουν ταξιδέψει σε alternative πόλεις και μετέδοσαν τον τρόπο ζωής των πολιτισμένων ευρωπαίων οι οποίοι έχουν παρ αυτά λωρίδες για ποδήλατα. Με ρυθμούς αστραπιαίους, όλοι από αυτούς απέκτησαν ποδήλατα έχοντας παραλείψει βέβαια τα αντίστοιχα προστατευτικά αξεσουάρ που επιβάλλεται να φοράνε, ελπίζοντας ότι σε επικείμενο ατύχημα ,θα τους σώσει ο ιδεαλισμός τους. Παλεύουν για ένα κόσμο που θα καίει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, όλοι θα ζουν αγαπημένοι και θα φυτεύουν ένα λουλούδι, χωρίς πολυεθνικές και κέρδος, και θα ζουν σε αυτοδιαχειριζόμενες κοινωνίες ιδιοπαράγοντας το ψωμί, και τα σανδάλια για την υποδυματοιποιία τους. Πεπεισμένα τα ευαισθητοποιημένα μέλη της υπόλοιπης κοινωνίας ότι οι μηχανικοί που δουλεύουν καθημερινά για λιγότερες εκπομπές ρύπων σπούδασαν μάταια και δεν θα τα καταφέρουν να σώσουν τον πλανήτη, επικροτούν και υιοθετούν το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο ασπαζόμενοι ταυτόχρονα και το κομμάτι της κοινωνικής γαματοσύνης που τους αντιστοιχεί για την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία τους, αγνοώντας βέβαια τις επιπτώσεις της έλλειψης κράνους.

Πχ.
Τι έγινε πάλι κυρ τροχονόμε, πάλι διαδήλωση έχουμε και κλείσαν οι δρόμοι. Πώς θα πάμε στη δουλειά μας?
Άσε. Έχει διαδήλωση με ποδήλατα φόρο τιμής στον 5ο ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙΑ που τράκαρε με αμάξι τον τελευταίο χρόνο. Θα έρθει μάλιστα και μια ομάδα ΠΟΔΗΛΑΤΑΚΙΔΩΝ από τη Βαρκελώνη, που ξεκίνησαν από εκεί με τα ποδήλατά τους για να μη κάψουν διοξείδιο του άνθρακα και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

ΚΑΣΚΟΛΑΚΙΑΣ (update). Η γνωστή σε όλους φυλή των κασκολάκιδων, μπορεί να μην αποτελεί καινούργια προσθήκη στη λίστα με τις φυλές της πόλης ωστόσο, νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, από εμπεριστατωμένες μελέτες που διεξήχθησαν σε δείγμα κασκολάκιδων την περίοδο του φεστιβάλ κινηματογράφου έρχονται στην επιφάνεια για να αποκαλύψουν την αληθινή τους φύση. Σε εύρημα κασκόλ που βρέθηκε εκείνη την περίοδο, το οποίο ήταν μήκους 7,5 μέτρων, και πλάτους 1 μ., παρατηρήθηκε μια αύξηση του μήκους κατά 1 εκατοστό , για κάθε 30 επιπλέον ταινίες που έβλεπε ο κάτοχός του. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το μήκος του κασκόλ ,ακριβώς όπως και το μήκος του κέρατου για τους τάρανδους ή τα πολύχρωμα χρώματα των φτερών ενός παγωνιού, αποτελεί σημάδι αρσενικής υπεροχής και παράσημο κοινωνικής αποδοχής και κατ επέκταση ισχυρό πλεονέκτημα ενάντια στους αντιπάλους του για την προσέλκυση θηλυκών του ιδίου είδους προς αναπαραγωγή στους κόλπους των έντεχνων σινεφίλ. Ο έχων 7,5 μ κασκόλ μαρκάρει την περιοχή του ανεμίζοντας επιδεικτικά το αξεσουάρ του στην προβλήτα Γ, απαγορεύοντας τα υπόλοιπα αρσενικά να τον πλησιάσουν.

Πχ.
– κοίτα ρε συ Μάκη έναν που έχει ένα κασκόλ μέχρι τα παπούτσια του . θα πρέπει να χει δει πάνω από 3000 ταινίες.
Δεν τον βλέπω όμως να κρατάει πολύ εδώ γύρω γιατί όπου να ναι έρχεται ο αρχηγός τους , ο Σαββόπουλος με την πομπή του που κρατάει τις άκρες του κασκόλ του για να μη το σέρνει στη λάσπη.


ΠΑΣΟΚ (Ο/Η/). Επιθ. Κομμάτι της λαϊκής βάσης των ψηφοφόρων του προσφιλούς πολιτικού κόμματος άνω των 40, που πήρε η συγκεκριμένη φυλή το όνομά της, εμποτισμένο στο πέρασμα του χρόνου με τις πολιτιστικές επιρροές της γνωστής φυλής των έντεχνων. Η ενδυμασία της φυλής αυτής είναι αυστηρά ορισμένη στην τελευταία λέξη της μόδας της χρυσής οκταετίας 1981-89 όσα χρόνια κι αν περάσουν. Συχνάζουν σε καφέ μπαρ που το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από την αρχαιότητα , που τις περισσότερες φορές παίζει ζωντανά ένα τζάζ σχήμα. Σε συντομία, ο κιτς έντεχνος.

Αγαπημένη ενδυμασία : πράσινο ταγιέρ για τις γυναίκες με πράσινη σκιά στο μάτι, και λαχανί σακάκι στους άνδρες.
Αγαπημένη μουσική: tzaz (γενικά), Goran Bregovich, Ntalaras, Πλιάτσικας.
Αγαπημένες ταινίες : il postino, mediterraneo, Teo Aggelopoulos, Λάκης ο εισαγόμενος.
Ηρωική φιγούρα : Άκης Τσοχατζόπουλος.
Αγαπημένος ραδιοφωνικός σταθμός : ράδιο Θεσσαλονίκη
Εφημερίδες : ΕΘΝΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Αγαπημένες τηλεοπτικές εκπομπές : το δελτίο ειδήσεων του MEGA CHANNEL, ΑΝΑΤΡΟΠΗ, Στην υγειά μας .

Πχ. (απόσπασμα από τηλεφωνική συνομιλία)
Έλα ρε δικέ μου, που είσαι?
Άσε ρε, έχω μπλέξει, ο ντράμμερ μου επέμενε να πάμε να ακούσουμε τον καθηγητή του να παίζει σε μια τζαζ μπάντα στον ΕΡΩΔΙΟ . είναι πίτα στους ΠΑΣΟΚ το μέρος.
Μην ανησυχείς μαν, σε λίγο θα αδειάσει. Όπου να ναι ξεκινάει η εκπομπή του Πρετεντέρη με την καινούργια δημοσκόπηση της MRB.
Καλά που με το πες , να πάρω και άλλη μπύρα.

The ANATOLIANS . Επιθ. Ο αριστοκράτης απόφοιτος κολλεγίου. Ως επί το πλείστον κάτοικοι του δήμου πανοράματος, όπως και το κολλέγιο που αποφοίτησαν άλλωστε που τους έδωσε την ονομασία τους, γόνοι ευκατάστατων οικογενειών. Συχνάζουν στα πιο κοσμικά μέρη της πόλης ή σε γκαλά με αυστηρή είσοδο και φωτογραφίζονται μόνο για τα φύλλα του CLOSE UP. δεν θα είχαν πρόβλημα να ξεκινήσουν το ποτό τους στο BEL AIR. Η είσοδός στους στα πανεπιστήμια της χώρας , έπειτα από την εξαντλητική δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων, επιβραβεύεται συνήθως με μια porche ή ένα τζιπάκι. Η οικονομική ευρωστία της οικογενείας τους, σε συνδυασμό με τον κωδικό αναγνώρισης που λαμβάνει ο κάθε απόφοιτος από το εν λόγω κολλέγιο με την αποφοίτησή του, τους καθιστά δυσπρόσιτους στους υπόλοιπους παρεβρισκομένους που τυγχάνουν να βρίσκονται στην ίδια παρέα προσφέροντάς τους απλόχερα δείγματα της ξιπασιάς τους.

Αγαπημένο ρούχο: μπλουζάκι πόλο ή Burbrerires με τον γιακά ανεβασμένο. Όλες οι τάσεις της mainstream μόδας.
Αγαπημένη εφημερίδα : το κοσμικό ένθετο της Μακεδονίας και του αγγελιοφόρου της Κυριακής.
Αγαπημένη μουσική: ροκάκια .
Αγαπημένα παπούτσια : timberland (trademark)
Αγαπημένη χοροεσπερίδα : η ετήσια επανένωση των αποφοίτων του κολλεγίου στο interni.
ηρωικές φιγούρες : κ. Βελλίδου, τ. Μπακατσέλου, Ντίνος Κοσμόπουλος
αγαπημένοι πολιτικοί : δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (λόγω πολλών φωτό που τραβήχτηκαν μαζί του), Εύα Καιλή, Σπύρος Βούγιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Είδωλο εξ Αθηνών. Λυμπέρης.
Ιδανικές παρέες : απόφοιτοι των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη ή Δελασάλ, χωρίς να ενοχλούνται βέβαια οι παραπάνω από τα σκήπτρα της ανωτερότητας τους .

Πχ.
Ορέστη, νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε.
Το περίμενα ότι θα έρθει τούτη η στιγμή, Ισαβέλλα. Από εκείνη τη μέρα , στο πάρτι του close up στον Όμιλο, που δεν σήκωσα ψηλά τον γιακά μου στην παρέα σου, οι ANATOLIANS, δε με χαιρετάνε. Είμαστε από διαφορετικούς κόσμους. Εξάλλου και οι 2 γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καρδιά σου ακόμα ανήκει στον Βίκτωρα.


TZAK. (μονάδα μέτρησης) : όπως και οι περισσότερες μονάδες μέτρησης, οφείλουν την ονομασία τους σε αυτόν που τις ανακάλυψε. Ο περίφημος Jack Daniels εκτός από διάσημος παρασκευαστής μαλτ ουίσκι, υπήρξε και δεινός θεωρητικός. Στην πρωτοπόρα μελέτη του που δημοσίευσε στα τέλη του περασμένου αιώνα, κατάφερε και συνέδεσε την μαθηματική προσδοκία για ερωτική συνεύρεση με το έτερο φύλο και την αξιολόγηση των φυσικών χαρακτηριστικών του ερωτικού αντικειμένου ,σε συνάρτηση με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται από τον χρήστη. Η θεωρία αυτή αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεύρεσης σε κοινωνικές συναθροίσεις για την προσδοκία ευκαιριακού σεξ με επιβαλλόμενη τη συνοδεία ποτού.
Η κλίμακα περιέχει ακέραιους αριθμούς από το 0-10 και δείχνει πόσα ποτά θα πρέπει να καταναλώσει ο χρήστης ώστε να μπορέσει να συνουσιασθεί με το αντίστοιχο θηλυκό χωρίς να μετανιώνει για την επιλογή του. Ως άμεσο αποτέλεσμα της χρήσης της εν λόγω κλίμακας , προκύπτει και το μέτρο σύγκρισης του χρήστη, αξιολογώντας κατάλληλα τις διερχόμενες κορασίδες στους χώρους που βρίσκεται, ως χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση συντρόφου καθώς και στις συζητήσεις μεταξύ ανδρών .
Στα μέσα του αιώνα η θεωρία του jack κατέστη ελλιπής οπότε κρίθηκε επιβεβλημένη η τροποποίησή της ,με την προσθήκη και της ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ κλίμακας (0 έως -10) ώστε να συμπεριλαμβάνει με περισσότερη ακρίβεια και την περίπτωση του πόσα τζακ χρειάζεται να καταναλώσει η κοπέλα- αντικείμενο του πόθου για να κοιμηθεί με τον χρήστη.
Τα πρόσφατα χρόνια, η χρήση της κλίμακας επεκτάθηκε και σε μεγαλύτερες μονάδες μέτρησης όπως τα μπουκάλια ή οι κάσες για να καταδείξει το μέτρο της αποστροφής του χρήστη στις πολύ άσχημες γυναίκες.

Πχ1.
Κοίτα τη μαϊμού πως με κοιτάει. Σαν ξερολούκουμο.
Ντάξει ρε συ, είναι λιγάκι ευτραφούλα , και λίγο σκαμμένο το πρόσωπό της από τα σπυράκια. Αλλά έχεις και 3 μήνες να γαμήσεις. Μην είσαι και τόσο επιλεκτικός δεδομένης της κατάστασης .
Έλα ρε τώρα, ούτε με 2 μπουκάλια τζακ δεν θα πήγαινα να της μιλήσω.

Πχ2.
- Πάντα ήμουν ερωτευμένος με την Τζωρτζίνα. Όταν εγώ είχα σπυράκια , αυτή είχε τον καλύτερο κώλο στην πόλη. -5 τζακ γκόμενα , και ποιος δεν θα την ήθελε. Τώρα όμως που τριαντάρισε και ο κώλος της αρχίζει και πέφτει, τα τζάκ ανεβαίνουν, και εγώ αποκτάω περισσότερο κύρος, θα έρθει η μέρα που θα ρθούμε και οι 2 στα ίσια μας και θα γίνει δικιά μου.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ (ΤΩΝ ALTERNATIVES) (H). (Κινητή εορτή). Η δεύτερη Παρασκευή του Νοεμβρίου (φέτος με καθυστέρηση) για τους εναλλακτικούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης που σηματοδοτεί την έναρξη του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου για να καταδείξει την έντονη εμφάνιση στις προβλήτες του λιμανιού από τζίβες και κασκόλ. Αντίστοιχα, ότι και το καρναβάλι της Πάτρας για τους Πατρινούς.

THE ARTIST WITHIN (Ο) . (εκφρ). Υιοθετημένη από τον χαρακτήρα δευτεραγωνιστή ως κωμική φιγούρα της σειράς εξ Αμερικής CALIFORNICATION. Ευφημισμός δια τους ατάλαντους καλλιτέχνες. ο αγράμματος που ωστόσο, έχει την «τέχνη μέσα του» αλλά καλό θα ήταν να μην την βγάζει παραέξω.

Πχ. Στην παραλία Θεσσαλονίκης.
-Ρε συ αυτός δεν είναι ο Μάκης ο υδραυλικός που τραβάει τώρα φωτογραφίες αυτήν εκεί μπροστά στις ομπρέλες του Αγγελόπουλου?
- Ναι ρε, αυτός είναι . και η κοντή που ποζάρει είναι η καινούργια του γκόμενα.
- τι να πεις.. καλλιτέχνης σε ένα, καλλιτέχνης σε όλα, THE ARTIST WHITHIN.

ΕΚΝΕΥΡΙΖΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (ρ). πρωτακούστηκε στην εκπομπή του Κ. Ραπτόπουλου «ή στην Α ή στην Β όλοι παν για τη Μαρμίτα» δια στόματος Περιπτερά , γνωστού φιλάθλου του ΠΑΟΚ εκ Νεαπόλεως. Συνώνυμο του «με εκνευρίζεις» , «με τσιτώνεις τα νεύρα»

Πχ. ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ : Τούρκοι, 3 θα σας ρίξουμε την Τετάρτη .
ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ : και τι μας παίρνεις ρε φιλαράκι τηλέφωνο, να ΜΑΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ θέλεις βραδιάτικα?

Πχ2. Μα πόσα κομμάτια επιτέλους θα παίξει μέχρι να τελειώσει αυτό το support ?. Παίζουν τόσο χάλια που ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου