Η λέξη τεμπέλης είναι ακριβώς όπως η λέξη μαλάκας. Το λες για να ξεμπερδεύεις επειδή δε σε πολυνοιάζει ο άλλος. Όταν κάποιος κάνει έναν λάθος υπολογισμό τον αποκαλείς μαλάκα και τελειώνεις. Οπότε πως ορίζουμε με την ίδια λογική την τεμπελιά? Με το χάσιμου χρόνου.τί Γίνεται τώρα αν κάποιος που νοιαζόμαστε χάνει τον χρόνο του?
Ας υποθέσουμε το εξής.
Ο Α και ο Β δίνουν ραντεβού σε ένα σημείο του κέντρου στις 7.00 μμ. Ο Β είναι στο καφέ και περιμένει τον Α που είναι στο σπίτι του που απέχει μισή ώρα από το καφέ. Ο Β, εφόσον ο Α έρθει στην ώρα του, θα του δώσει 50 ευρώ. Για κάθε λεπτό που αργεί ο Α, ο Β τον τιμωρεί με πρόστιμο 1 ευρό. Υπάρχουν άρα οι εξείς περιπτώσεις:
Ο Α να μην γουστάρει τον Β και να μην εμφανιστεί ποτέ. Επιπλέον δεν τον ενδιαφέρουν τα 50 κολοευρώ του οπότε προτιμά να κατεβάσει και να δεί καμιά ταινία στο ίντερντετ στις 7.00 μμ ενώ ξυνεται. Ο Α είναι τεμπέλης? Όχι. Λειτουργεί βάση συμφέροντος. Στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και να χάσει χρήματα και να ξύσει το πουλί του, για αυτόν είναι κέρδος. Αρα δεν χάνει τον χρόνο του. Άρα δεν είναι τεμπέλης.
Ο Α να μην γουστάρει τον Β αλλά να έχει ανάγκη τα χρήματα.
Ι. Αν ο Α έρθει στην ώρα του και δεν χάσει ευρώ, τότε, έχει κερδίσει 50 ευρώ. Άρα δεν είναι τεμπέλης*.
ΙΙ. Ο Α να αργήσει λίγο. Από εντός λογικών ορίων μέχρι και ‘έστω οτι τα κατάφερε την τελευταία στιγμή’ και κέρδισε τουλάχιστον 1 ευρώ (1-49 λεπτά καθυστέρηση), άνθρωποι είμαστε, κάτι πάει στραβά, κάτι λάθος υπολόγισε ο Α ή κάτι θα του τυχε, πάλι τεμπέλη δε τον λες.
ΙΙΙ. Ο Α να καθυστερύσει πέραν των 50 λεπτών και να χρωστάει κι από πάνω. Με άλλα λόγια να αρχίσει να έχει κόστος η αργοπορία του, δηλαδή να χάνει χρόνο ΕΝΑΝΤΙΑ στο προσωπικό του συμφέρον. Αυτό εδώ με τη σειρά του, το λες Τεμπελιά επιφανειακά αλλά κρύβει με τη σειρά του άλλες 2 περιπτώσεις.
Να είναι ηλίθιος και να κάνει μονίμως σφάλμα στον υπολογισμό της ετοιμασίας και της διαδρομής, οπότε τον λέμε ηλίθιο πολύ πιο πριν ακόμα τον πούμε τεμπέλη**.
Να έχει υπολογίσει σωστά μέσες άκρες τον χρόνο που χρειάζεται, αλλά για κάποιον λόγο να μην επιλέγει να το κάνει. Η τελευταία περίπτωση και πάλι , ονομάζεται αυτοκαταστροφή και οφείλεται σε ψυχικούς παράγοντες.
Ακόμα και αν ο Β δεν ήταν αχώνευτος αλλά η γυναίκα της ζωής του που υπεραγαπά και ακόμα και έτσι, την στήνει με τις ώρες, αυτό εδώ νορμάλ δεν το λες.
* Εξελικτικά έχει επικρατήσει το να αργούμε περισσότερες φορές στα ραντεβού μας παρά να ερχόμαστε νωρίτερα, για τους ίδιους λόγους που προτιμούμε να παχαίνουμε από το να αδυνατίζουμε. Διότι η εντροπία αυξάνεται αυθόρμητα. Για την μείωση της, χρειάζονται επιπλέον ποσά δαπάνης ενέργειας, που δεν είμαστε διαθετιμένοι να δώσουμε.
** Επίσης να μην υποτιμάται σε καμία περίπτωση η πραγματική συχνότητα που συμβαίνει το ενδεχόενο 2 ΙΙΙ b. Η ανθρώπινη βλακεία. Οι άνθρωποι, πάλι για ενεργειακούς λόγους, προτιμούν να σκέφτονται όσο το δυνατόν λιγότερο, για τον ίδιο λόγο που δεν θέλουν να κάνουν γυμναστική και να λουφάρουν το τρέξιμο. Μπορεί μεν αν μοχθήσουν, να έχουν καλύτερο σώμα, αλλά έχουν συνηθίσει να είναι σαπιοκοιλιάδες και να μην σκέφτονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου