Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το "Καλό" της πόλης



Θα θυμάστε πέρσυ τον Μάρτιο που παρακαλούσαν οι Παοκτζήδες τους αρειανούς να τους αφήσουν να «περάσουν» αναίμακτα από το Κλεάνθης Βικελίδης για να πάρουνε, λέει, το πρωτάθλημα με κύριο επιχείρημα «για το καλό της πόλης»...
Όπως έγραφα και στην προηγούμενη ανάρτηση, η πραγματικότητα είναι σαν ένα πολύχρωμο πολύεδρο. Ο καθένας διαλέγει την απόχρωση και την πλευρά που τον κάνει να νιώθει καλύτερα σαν έμβιο ον. Ο συντάκτης του φρι πρες θα νιώθει οτι πήρε συνέντευξη τον Ομπάμα, οι χαζογκόμενες θα νιώθουν οτι εκτέλεσαν το κομμάτι του κοινωνικού τους χρέους, οι αδερφές θα νιώθουν οτι κάνουν εκστρατεία κατά της στρέιτ καταπίεσης οι μεσίλικες μεγαλοαστές που δεν έχουν βάσανα, θα βρουν ευκαιρία να παλιμπαιδίσουν κάνοντας ατελείωτες ποδηλατάδες στους πιο στενούς και διπλοπαρκαρισμένους δρόμους της Ευρώπης, οι εξυπνάκιδες που θα κάνουν τραμπουκιές στους άλλους λέγοντας οτι «όποιος δεν ψηφίσει Μπουτάρη κάνει κακό στην πόλη του, θα εξασφαλίσουν σίγουρα ένα εισητήριο στα κουλ παιδιά που θα πανηγυρίζουν.
Σας έχω νέα, εκτός από το «καλό» της πόλης, υπάρχει και το καλό μιας χώρας, το καλό του ΠΑΟΚ, μιας κοινωνικής ομάδας, το καλό της οικογένειας και τέλος το καλό που όλοι οι προηγούμενοι υποκριτές ξεχάσαν να σας το αναφέρουν. Το καλό του ΚΟΛΟΥ μας.. Είναι ρε παιδί μου, σα να πηγαίνεις σε ένα πάρτι και να διασκεδάζεις, μέχρι που μια στιγμή, θα ανοίξει η πόρτα, θα μπει ένα μπούγιο από μαλάκες, θα αλλάξουν την μουσική που σου άρεσε και θα σου λένε κιόλας «εμείς ή εκείνοι» ενώ προσπαθούν να σου βάλουν το δάχτυλο τους στον κόλο σου..δε θα σηκωθείς να φύγεις τί μετράει άραγε περισσότερο? Το καλό του εαυτού σου ή το καλό του πάρτυ-πόλης σου. Και δεν μπορείς να επικαλείσαι το καλό της πόλης όταν αυτό που κατα κύριο λόγο σε νοιάζει είναι το καλό του κόλου σου, συνειδητά ή ασυνείδητα.
Και ξαφνικά ο Μπουτάρης άρχισε να παρουσιάζεται περισσότερο σαν μια λαιφ στάιλ επιλογή και λιγότερο σαν οικονομική ή ορθολογιστική επιλογή. "ποιόν προτιμάς έναν φλώρο με γραβάτα ήήή έναν τύπο με σταράκια?"
Πάμε στο ζήτημα "ψηφίζω για το καλό της τσέπης μου".Λες και ο κάθε μέσου εισοδήματος δημότης, έχει ανάγκη τα 5-10 ευρώ λιγότερα δημοτικά τέλη, στην εξαιρετικά θετική περίπτωση να δεχτούμε οτι ο νυν δήμαρχος θα είναι 2 φορές καλύτερος από τον προηγούμενο και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φέρει οικονομικό κέρδος στον δημότη. Λες και κόπτεται η κάθε χαζογκόμενα που η πόλη θα ζέχνει λιγότερο το καλοκαίρι και θα της χαλάσει τον ευχάριστό της καφέ στη Ζεύξειδος. Λες και έχει δει ποτέ πλούσιο κοριτσάκι που σπουδάζει στο τμήμα κινηματογράφου λογαριασμό της ΔΕΗ να ξέρει που αναγράφονται τα δημοτικά τέλη. Λες και νοιάζει την κάθε κυρία οτι έχουμε σαν πόλη τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην χώρα και ο κόσμος μεταναστεύει. Λες και θα ενδιαφέρει κανέναν το τεράστιο έλλειμα που άφησε ο ατσαλάκωτος μάλλον για να σιδερώνει τα πανάκριβα σακάκια του. Έτσι, από τη στιγμή που όλα αυτά τα χαϊβάνια δεν είχαν κάποιο σημαντικό οικονομικό όφελος στην τσέπη τους αναλογικά με την προηγούμενη δημοτική αρχή, το μόνο που μένει, η χαρά που παίρνουν από τους εαυτούς τους είναι η χαρά που παίρνει και ένας οπαδός από την ομάδα του. Τουλάχιστον οι Τρέγιες και οι Σαουρίδηδες είναι πιο αληθινοί στον τρόπο που αγαπάνε την ομάδα τους.


Και δε κατάλαβα αν είναι να διαλέξω σένα δήμο ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο, και εγώ πάω και τους γράψω στα παπάρια μου, κάνω κακό στην πόλη μου? Αυτό είναι εξίσου έγκυρο με το επιχείρημα του ΝΑΟΥΜΕ και του Τρέγια «αφήστε με να περάσω από το Κλεάνθης βικελίδης, για το καλό της Πόλης». Και εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι όσοι πιστεύουν οτι αλλάξαν την πόλη ή τον κόσμο και αυτές τις μέρες είναι χαρούμενοι, δεν αλλάξαν κανέναν κόσμο. Είναι ακόμα ένας υποκριτής νάρκισσος, και για το τελευταίο θα επανέλθω σε επόμενο επισόδειο. Απλά νιώθουν χαρούμενοι για την πάρτι τους. Μόνο αυτό αναγνωρίζω. Το καλό του ευατούλη μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου